SPORDA DENGELİ BESLENME

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME: 28 Ocak 2014 12:00

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında beslenme gelmektedir.

İyi beslenen bir sporcunun, kötü beslenen bir sporcuyla göre bazı avantajlara sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sadece sporcuların değil ailelerinin de bilinçlendirilmesi konusunda çeşitli beslenme programları gündeme gelmiştir. Spor yapan insanların daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır.Kalp atım sayısının artması, kan dolaşımının hızlanması, kasların daha fazla çalışması, hızlı nefes alıp vermeye bağlı akciğerlere düşen yükü düşünecek olursak bu enerjiyi ancak iyi ve dengeli beslenmeyle karşılayabiliriz. Bu nedenle sporcu beslenmesinde temel ilke sporcunun sağlığını korumak ve performansını artırmaktır.

Beslenme yaşa, cinsiyete,yaptığı sporun ağırlığına göre değişebilir.Fakat bütün sporcuların beslenme konusunda uyması gereken ana öğeler vardır. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudun dengesini korumak ve değişen hava şartlarına uyum sağlaması için şunlara dikkat edilmelidir.

Bir sporcunun performansını düşünecek olursak başta sıvı kaybı ve terle atılan potasyum çok önemlidir.Su ve potasyum kaybı kaslarda yorgunluğa ve halsizliğe neden olur. Bu nedenle bol miktarda su tüketmeli, potasyum kaybı için muz, patates, kuru kayısı , portakal tüketilmelidir. Özellikle doğal meyve sularını tercih edecek olursak, örneğin portakal suyu, hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem C vitamini hem de potasyum açısından vücudu destekler.

Yine muz önemli bir besin kaynağıdır.Karbonhidrat ve proteinden zengin besinler tüketilmelidir. Sabah kahvaltısında peynir yumurta protein ağırlıklı beslenmedir.Öğlen yemeğinde daha çok beyaz et olmak üzere protein ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenmeli, akşam yemeğinde yine karbonhidrat ve sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Kısaca enerji kaynağının karbonhidrat olduğunu her maçtan yaklaşık 3 saat önce ve maçtan sonra yeterli glikojen için karbonhidrat ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini belirtmekte fayda vardır.

Bu arada Şeker, bal, pekmez gibi basit şekerler sindirime uğramadan 15-20 dk içinde emilip kana geçtikleri için, kan şekerinin ani yükselme veya düşüşüne neden oldukları için tercih edilmezler. Bunun yerine en iyi karbonhidrat kaynakları meyveler, sebzeler ve tahıllardır. Daha ayrıntılı belirtmek gerekirse; ekmek, pilav, bulgur, makarna, kurubaklagiller, patates,, düşük yağlı tatlılar, yoğurt, taze ve kuru meyveler, meyveli tatlılar kaslar için karbonhidrat kaynağıdır.

Sonuç olarak iyi ve dengeli beslenenlerin dışardan takviye herhangi bir vitamine ihtiyacı yoktur. Aksine bu gıda takviyesi şeklinde olan ilaçlar vücutta istenmeyen zararlara yol açabilir , başta da böbrek olmak üzere zarar verirler. İyi performans için olmazsa olmazımız dengeli beslenmektir. Sporla ve sevgiyle kalın.

SON 5 YAZISI

SPORDA DENGELİ BESLENME

28 Ocak 2014 12:00

OKU

HENTBOLUN ROLÜ

29 Haziran 2013 22:00

OKU